Pozovite

+387 66 300 302

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe su uređaji koji koriste energiju iz okoliša (npr. zraka, tla, podzemne vode) kako bi zagrijali ili ohladili prostor. One rade na principu izmjene topline između dviju različitih temperatura te koriste taj proces kako bi prebacile toplinu s hladnijeg mjesta na toplije mjesto.

Toplotne pumpe se najčešće koriste za zagrijavanje prostora, ali mogu se koristiti i za hlađenje prostora i zagrijavanje vode. Postoje tri glavne vrste toplotnih pumpi: vazduh-voda, voda-voda i zemlja-voda.

Vazduh-voda toplotne pumpe koriste energiju iz vazduha kako bi zagrijale vodu koja se koristi za zagrijavanje prostora ili vode u bojleru. One su vrlo jednostavne za instalaciju i ne zahtijevaju velike  prostore. Međutim, njihova učinkovitost može biti niža u vrlo hladnim uslovima.

 

Toplotna pumpa Midea neka bude i vaš izbor! GRADSKI SERVIS daje najbolja rješenja za grijanje i klimatizaciju uz stručno savjetovanje projektnog tima.

Voda-voda toplotne pumpe koriste energiju iz podzemnih ili površinskih voda kako bi zagrijale vodu koja se koristi za zagrijavanje prostora ili vode u bojleru. One su vrlo učinkovite, ali zahtijevaju velike  prostore za instalaciju i visoke troškove.

Zemlja-voda toplotne pumpe koriste energiju iz tla kako bi zagrijale vodu koja se koristi za zagrijavanje prostora ili vode u bojleru. One su vrlo učinkovite i ekološki prihvatljive, ali zahtijevaju velike  prostore za instalaciju i visoke troškove.

U usporedbi s drugim sistemima za grijanje, toplotne pumpe su vrlo učinkovite i ekološki prihvatljive. One koriste obnovljive izvore energije i mogu značajno smanjiti troškove grijanja u kući ili zgradi. Međutim, važno je imati na umu da su troškovi instalacije toplotne pumpe obično visoki, tako da je ulaganje u ovu tehnologiju dugoročna investicija.

Zatražite ponudu

Klijenti o nama